İçeriğe atla

Dangerous (film, 1935)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dangerous (film, 1935)
Dangerous
YönetmenAlfred E. Green
YapımcıHarry Joe Brown
Hal B. Wallis
Jack L. Warner
YazarLaird Doyle
OyuncularBette Davis
Franchot Tone
Margaret Lindsay
MüzikRay Heindorf
Heinz Roemheld
Görüntü yönetmeniErnest Haller
KurguThomas Richards
DağıtıcıWarner Bros.
Çıkış tarih(ler)i25 Aralık 1935 (1935-12-25)
Süre79 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Hasılat$2.2 milyon
Bette Davis and Franchot Tone

Dangerous, Alfred E. Green tarafından yönetilen ve Bette Davis'in ilk Oscarlı rolünde oynadığı 1935 yapımı bir Amerikan drama filmidir.[1][2] Senaryo Laird Doyle'un "Hard Luck Dame" adlı öyküsünden uyarlanmıştır.

Tanınmış bir mimar olan Don Bellows, güzel ve zengin Gail Armitage ile nişanlıyken, bir zamanlar Broadway'in en umut vaat eden genç oyuncusu olan Joyce Heath ile tanışır. Don, Juliet rolündeki performansı ona mimar olması için ilham verdiği için Joyce'a derinden borçlu hissetmektedir.

Onu rehabilite ederken Don, fırtınalı aktrise aşık olur. Dokunduğu her şeyi ve herkesi yok ettiğine inanan Joyce, Don'u onun bir uğursuzluk olduğu konusunda uyarır. Onu kurtarmak zorunda kalan Don, Gail'le olan nişanını bozar ve bir Broadway şovunda aktrisi desteklemek için servetini riske atar. Açılış gecesinden önce evlenmeleri konusunda ısrar eder, ancak Joyce, evlilikleri yüzünden maddi olarak mahvolmuş, etkisiz ama sadık bir adam olan Gordon Heath ile evli olduğu gerçeğini saklayarak teklifine direnir.

Joyce Gordon'a gider ve boşanmak için ona yalvarır. Gordon reddedince, Joyce onu ömür boyu sakat bırakacak bir otomobil kazasına neden olur. Kendi yaraları, başarısız olan gösteride açılış yapmasını engeller. Don mahvolmuştur ve Joyce'un kendisini aldattığını öğrendiğinde, onu tamamen bencil bir kadın olmakla suçlar, bu onun tek gerçek uğursuzluğudur.

Joyce kısa bir süre intiharı düşünür ama sonunda Don'un suçlamasındaki gerçeği görür. Gösteriyi yeniden açar ve Don'u gerçekten sevmesine rağmen onu Gail ile evlenmesi için gönderir. Gösteri başarılı olur ve artık kendini sorumlu bir hayata adamış olan Joyce, Gordon'u ziyarete gider ve evliliğini kurtarır.

  1. ^ The Life of Bette Davis by Charles Higham, Macmillan Publishing Company (1981), p. 76 (0-02-551500-4)
  2. ^ Schulman, Michael (15 Nisan 2021). "Oscars Spotlight: The Unusually Wide-Open Actress Races". The New Yorker. 29 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]